Polovica škola u Dalmaciji ne žele besplatan obrok za učenike

Polovica škola u Dalmaciji ne žele besplatan obrok za učenike. Ravnatelji su ignorirali projekt iako ih ne bi ništa koštao.

Ministarstvo poljoprivrede najavilo je kako od iduće školske godine, uz podjelu voća i povrća osnovcima i srednjoškolcima, starta i program besplatnih mliječnih obroka. Novac za ovaj projekt je osiguran mahom iz EU fondova. Za sve škole novca ima, potrebno je samo da ravnatelji ispune zahtjev kako bi učenici konzumirali svježe domaće proizvode.

Za besplatne su se školske obroke dosad prijavile 1104 škole u Hrvatskoj (sto obrazovnih ustanova više nego lani), no u Dalmaciji se ravnateljima, po svemu sudeći, ne da gubiti vrijeme na zdravu prehranu đaka.

Kako drugačije protumačiti činjenicu da je ove godine interes za sudjelovanje u spomenutom projektu iskazalo tek 185 škola u četiri dalmatinske županije, čak stotinu manje nego prošle školske godine? Od prijavljenih škola gotovo pola ih se izjasnilo da nije zainteresirano za podjelu mlijeka. To im je, navodno, previše komplicirano.

Puno pitanja
 

– Teško mi je komentirati odluke mojih kolega jer ni mi do zadnjega nismo znali bismo li prihvatili na sebe tu odgovornost podjele mlijeka. Ni do dan danas ne znamo na koji način će u škole stizati to mlijeko, hoćemo li ga mi morati prokuhavati, hoćemo li radi toga morati angažirati još koju osobu u kuhinji…

Upitno je i tko će otkupljivati mlijeko koje se ne popije. Upravo radi dobrobiti djece smo razmišljali prijaviti se ili ne za ovaj novi program – kaže Marita Guć, ravnateljica OŠ Manuš, jedne od rijetkih škola u Dalmaciji koja će svojim đacima od iduće godine dijeliti sve obroke koje subvencionira EU.

U Ministarstvu poljoprivrede žale zbog slabog interesa ravnatelja na jugu države. Danas je zadnji dan za prijavu, pa apeliraju na direktore škola da ispune zahtjev na stranicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi. Ovaj je projekt značajan i za hrvatske poljoprivrednike koji svoje proizvode teško mogu plasirati na police velikih trgovačkih lanaca, a kroz školsku shemu imaju siguran plasman čitavu godinu.

– Za razliku od prošlogodišnje sheme, ovom novom decentraliziramo sustav i dajemo mogućnost školama da same odaberu lokalne poljoprivredne proizvođače koji se nalaze u bliskoj okolici škola, a koji će dostavljati svježe voće, povrće i mliječne proizvode školarcima. Drago mi je što se ove godine prijavilo gotovo trostruko više dobavljača; lani smo ih imali 30, a u ovom trenutku 78 – kaže ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i dodaje da su u pojedinim gradovima, poput Pule, Karlovca, Križevaca, Zaboka, Krapine, Gospića, Senja i Vinkovaca apsolutno sve škole uključene u školsku shemu besplatnih obroka.

Iz Ministarstva poljoprivrede napominju da se ravnatelji bezrazložno pribojavaju da će sebi natovariti ogroman posao na leđa prihvaćanjem ove obveze. Voće i povrće dolazi im već oprano i spremno za konzumaciju, a o pakiranju mlijeka se dogovaraju s dobavljačima. Ako im mlijeko isporučuje tvrtka, od nje mogu zatražiti praktična pakiranja od dva decilitra, a ako im je dobavljač OPG, iznaći će neku drugu mogućnost. Uostalom, umjesto mlijeka učenicima mogu dijeliti jogurte.

Ne treba im ni kuhinja
 – Za raspodjelu mlijeka ne moraju čak imati ni kuhinju jer se proizvodi prije same raspodjele moraju spakirati, sukladno EU zakonodavstvu i pravilniku o provedbi školske sheme. Škole, napominjemo, odabiru dobavljača dajući prioritet kratkim lancima opskrbe i nabavi proizvoda od lokalnih proizvođača s kojima potpisuju ugovor.

Dobavljači će isporučivati voće i povrće (100-150 g po djetetu tjedno) te mlijeko, jogurt, vrhnje i slično (0,15-0,25 l po djetetu tjedno). Voće i povrće isporučivat će se i raspodjeljivati najmanje jednom tjedno, a mlijeko i mliječni proizvodi jednom tjedno najmanje 12 tjedana u nastavne dane u skladu sa školskim kalendarom – objašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede u kojem se nadaju da će ravnatelji promijeniti mišljenje i iskoristiti današnji, zadnji dan za prijavu piše slobodna dalmacija.

Komentari