Policijska akcija Mir i dobro krenula kod nas

Policijska akcija Mir i dobro krenula je kod nas kojom se želi upozoriti građane da odgovorno rukuju pirotehničkim sredstvima.

Zabrinjava statistika prema kojoj je prošle godine među stradalima zbog nepravilnog rukovanja, najviše djece. Policija najavljuje pojačane kontrole.

Mnogi potcjenjuju razornu moć pirotehnike. Prošle godine je 58 osoba stradalo zbog nepravilnog rukovanja. A ono što zabrinjava jest da je među stradalima najviše djece.

“Ono što je žalosno da je više od 50 posto stradalo upravo u tom obiteljskom okruženju, odnosno osobe koje su stradale, djeca najčešće u prisustvu roditelja”, kaže Ivana Zelić iz Službe prevencije Ravnateljstva policije.

Tijekom prošlogodišnje akcije policija je zaplijenila oko 6000 komada pirotehničkih sredstava. A zbog nezakonite upotrebe prijavljeno je oko 200 osoba

U MUP-u upozoravaju da, ako se već kupuju pirotehnička sredstva, to treba činiti isključivo u prodavaonicama oružja i streljiva ili pirotehnike. Snježana Bagarić iz MUP-ovog sektora za inspekcijske poslove, kaže da se na tržnicama, garažama i kojekakvim punktovima mogu prodavati samo sredstva čija prodaja i uporaba nije dozvoljena. A važno je i čitati deklaraciju koja sadrži ime proizvoda, šifru, naziv, test u koji razred spada, CE oznaku i CE broj te upute za korištenje, što sredstva na crnom tržištu u većini slučajeva nemaju. 

Da takva roba ne bi završila u rukama građana, tijekom akcije policija će pojačati inspekcijske nadzore piše Dnevnik.hr. Mnogi koji stradaju zbog neispravnog rukovanja pirotehnikom završe u zagrebačkoj Klinici za traumatologiju. 

“Oko blagdana uvijek bude više ozljeda uzrokovanih eksplozivnim sredstvima i to najčešće budu ozljede u području šaka i lica. Problem je što su to najčešće mlađe osobe, djeca i tinejdžeri do dvadeset godina”, kaže Tomislav Vlahović, kirurg iz Klinike za traumatologiju, dodajući da te ozljede mogu ostaviti i neke trajne posljedice.

“Nažalost, zna biti dosta teških problema, od nekih manjih ozljeda prstiju pa čak i do amputacija. Najčešće to budu tinejdžeri kod kojih dođe do opsežnih ozljeda prstiju, što na žalost u nekim slučajevima može završiti s amputacijama. Ili bude ozljeda očiju što može dovesti do sljepila“, kaže Vlahović.

Valja svakako biti oprezan ako će se već koristiti pirotehnika, a dobro je znati i da se ona teža pirotehnika drugog i trećeg razreda smije koristiti isključivo u razdoblju od 27.prosinca do 1. siječnja. Prekršiteljima prijeti kazna i do 5000 kuna

Povezane vijesti

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *